2012. augusztus 10., péntek

Miért sárga a tappancs?


 A sárga tappancs minden nyúlnál előfordul. Ez egy természetes folyamat.:( Hisz ő azon jár. Tudjuk néha orvosolni ezt a talp mosásával, azonban ő egész nap a szénán, forgácson tapicskol.

Sárga talpak



 DE. Ha a talpa nem sárga, hanem kezd kikopni egy kis helyen. (Általában szinte szabályos kör alakban kezdi), akkor az talpfekély. Ezt még korai stádiumban el kell csípni. A nyusziknál ez gyakori. És sajna a törpéknél, főleg a rexeknél még gyakoribb, ott szinte kivédhetetlen.









 Ekkor mossuk meg a talpat és kezeljük naponta jóddal. Ha már csúnyább a seb, tehát kicsit sebes, vagy netalán véres, akkor a jód után egy kis neogranormon kenőcs nagyon jó rá. (igaz ez emberi gyógyszer, de még első segítségnek nagyon sokat segít nekik). Ha nagyon csúnya, akkor irány a doki. Ő ad majd antibiotikumot neki és speciális krémet.
 Azonban ezt el kell kerülni. Nyusziknak veszélyes az antibiotikum (hisz a bélflórát tönkreteszi, ami a vitamin bélsár képzéséhez nélkülözhetetlen).

Durvább fekély, de még mindig tudod otthon kezelni

Sokkal rosszabb a súlyos talpfekély.


 Többször figyeld a talpát a nyuszinak. És megelőzni pedig az alom gyakori cseréjével lehet. A legtöbb talpfekély, otthon tartott nyuszinál a vízben való állástól alakul ki. Szinte feldolgozódik a tappancs bőre. Ne álljon a nyuszi pisiben, vagy ne eresszen az itató, mert az is eláztathatja az almot.



  Én azt javaslom mindig, hogy a nyuszi alá forgács, majd rá széna. Így a pisi a forgácsba átfolyik. A nyuszi a száraz szénán fog állni és az illata is széna szag lesz.:) Azért így is kell cserélni, de így nem kell naponta.:)

Enyhe fekély


 Maga a talpfekély, ha súlyos nagyon veszélyes. Ezért kell figyelni, hogy ne harapódzon nagyon el. Azonban itt már a véres, gennyes talpra gondolok. Én ilyennel  csak a telepeken találkoztam, hobbinyuszinál soha.:)


Már a facebookon is olvashatsz rólunk és felteheted a kérdéseidet:

 http://www.facebook.com/torpenyuloldal

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése