2012. július 23., hétfő

Milyen szőrű kutyák vannak


A világ minden táján élnek kutyák. Az adott hely klímájához alkalmazkodtak szőrzetükkel is. A kutya őse hideg éghajlaton élt, így bundája vastag volt és tömött, hogy megvédje gazdáját a rideg időjárástól. Majd miután háziasították, gazdájával a melegebb vidékekre vándorolt. Az éghajlat melegebbé válásával a kutya szőrzete is egyre vékonyabb és rövidebb lett. Más-más szőrtípus jellemzi például az Afrikában, a Perzsiában, az Alaszkában vagy az Ausztráliában élő kutyákat. Szőrzetük egyértelműen az éghajlat változásainak megfelelően alakult ki.
Az ember napjainkban már a saját igényére tenyészti, formálja a kutyákat. A genetika pedig alakítható. A tudatos tenyésztés miatt lehetséges, hogy ma már akár szőrtelen kutyát is vásárolhatunk. 


Mindezeken felül a ragyogó bunda a kutyák ékessége. A szőr állapotából sok mindenre tudunk következtetni, milyen kutyánk egészségi állapota, ápoltsága, sőt még a megfelelő tápláltságára is. Az egészséges, helyesen táplált kutya szőrzete dús, csillogó, bőre pedig rugalmas. A kölyökkutyák szőre nem igényel külön ápolást, bármilyen fajta legyen is, de a művelethez nem árt hozzászoktatni, hogy később ne kelljen harcolnunk kutyánkkal egy gyors fésülés miatt.




Bármilyen típusú szőre is van kutyánknak, mindenféleképpen rendszeres gondozást igényel, tudni kell azonban, hogy milyet. Még a kopasz kutyák is adnak feladatot a kutyakozmetikusoknak.
Rövid szőrzet:
Ilyen típusú szőrzettel rendelkező fajta például a labrador retriever. Azonban ezeknek a kutyáknak a szőre nemcsak rövid, de sűrű és erős is. A vastag fedőszőr alatt pihés, vízálló aljszőrzet is található, ezért rendszeres ápolást igényelnek. A rövid szőrű kutyák folyamatosan vedlenek. Ápolásukhoz használhatunk puha, rövid szőrű kefét. 

Célszerű kedvencünket naponta fésülni. Fésülés után, hogy a bunda szép fényes legyen, egy bársonydarabbal áttörölhetjük. Hiába rövid a kutyus szőre, ha nem ápoljuk megfelelően, a bunda csomós lesz és gubancossá válik. Ezt elkerülhetjük, ha rendszeresen bontókefével ápoljuk kutyusunk bundáját. 


Hosszú szőrzet:
Ha hosszú szőrű kutyát néztünk ki magunknak, bizony számolnunk kell azzal, hogy ezek a fajták nagyon sok törődést igényelnek. Naponta fésüljük át kedvencünket, hogy ellenőrizzük nem ragadt-e a bundájába növény vagy piszok. A fül mögötti puha szőrt naponta fésüljük át, nehogy összeragadjon. A fésülés előtti hintőporozással megakadályozhatjuk a szőrszálak összetapadását. A mindennapos fésülés elengedhetetlen, mert egy-két nap alatt is összegubancolódhat a szőrük, s akkor már nem segít más, csak az olló. Először bontókefével kell eltávolítani a csomókat, de nagyon óvatosan keféljük a szőrüket, mert különben fájdalmat okozunk a kutyusnak. 


Ezután jöhet a fémkefe, ezzel is fésüljük át a hosszú szőrzetet, végül pedig széles fogú fésűvel fejezzük be a műveletsort. Ezen kívül használjunk finom lószőr kefét, mely segítségével eltávolíthatjuk a port a bundából. Ma már lehet kapni bontó spray-t és olajat is. Rengeteg hosszú szőrű kutyafajta létezik, ilyen például a skót juhászkutya vagy az afgán agár is.

Sima szőrzet:
A rövid és a sima szőrzet nem ugyanazt jelenti. A sima szőrzet puhább, lágyabb és nem olyan sűrű, mint a rövid szőrzet. A bundát hetente egyszer elég ápolni, átfésülni. Először egy puhább kefével fésüljük át a kutya szőrét, majd keféljük át a bundát egy szőrkefével, hogy az elhalt szőrszálak eltávozzanak. 


Az ilyen fajtákat kutyasamponnal félévente fürdessük meg. Ilyen sima szőrrel büszkélkedik pl. a magyar vizsla is.


Göndör szőrzet:
Ápolása nagyon igényes művelet. A göndör szőrrel rendelkező fajtákat 1-2 havonta fürdetni és nyírni is kell. 


Természetesen a napi fésülésen felül. Sok gazdi a göndör szőrű kutyáját havonta kozmetikushoz viszi. Az egyik legismertebb, göndör szőrtípussal rendelkező kutyafajta például az uszkár.


Szálkás szőrzet:
Ezt a típust az aljszőrzetből kiemelkedő hosszabb szőrszálak alkotják. A heti alapos fésülés jelentős, mert a gubancos bunda a bőrbetegségek melegágya. A rendszeres fésülés mellett a kutyát trimmelni is kell, főleg a vedlési időszakban.


 Ezt azonban bízzuk szakemberre. A szálkás szőr könnyen töredezhet, ezért ápoljuk azt szőrápoló olajjal. Néhány fajtára jellemző a szakáll, mely külön odafigyelést igényel. A tápláléktól, víztől szennyeződik, csomósodik. Ezért ha kedvencünk evett, mindig töröljük át szakállát egy nedves ruhával.

Drótszőrzet:
Ez a szőrzet első tapintásra durvának tűnhet, mert meglehetősen kemény és durva. Érdekessége, hogy nem hullik, ezért rendszeresen tépni és nyírni kell. Ha a kutyus szőrét szálirányban ujjunk közé fogjuk, könnyen ki tudjuk húzni azt. Ha nem vagyunk türelmetlenek, akkor a kutyusnak egyáltalán nem fog fájni ez a szépségápolás. Azonban ha bizonytalanok vagyunk, forduljunk itt is kozmetikushoz. 


Erre a műveletre 2-3 havonta sort kell keríteni, szintén a napi fésülésen felül. A drótszőrű kutyáknál figyelnünk kell, hogy a szőrüket a hosszú szőrűekkel ellentétben nem szabad olajozni, mert lágyítja a szőrt. Drótszőrrel elsősorban a terrierek rendelkeznek.




Zsinóros szőrzet:
Ez a szőrzet több szőrtípusú változatban létezik. Lehet nyitott, laza, nemezes, szalagos és zsinóros. Ezzel a szőrrel rendelkező kutyák különleges ápolást igényelnek. Ha zsinórosan szeretnénk hagyni kutyánk szőrét, akkor puha lószőr kefével elég átfésülni hetente egyszer. Ha azonban azt szeretnénk, hogy szalagos legyen, akkor a kutyust rendszeresen tépni kell. A tincsek végét vigyázva kétfelé húzzuk egészen a bőrig. 


A bőr közelében különösen óvatosan járjunk el, mert megsérthetjük kutyánk bőrét. A tépést addig folytassuk, míg ujjnyi vastagságú tincseket nem kapunk. A zsinóros szőrzet nagy hátránya, hogy nemezesedik. Az összetapadt tincseket függőlegesen vágjuk fel a bőrtől kiindulva a nemez végéig az egész testfelületen. Ha már szétbontani nem tudjuk a bundát, akkor marad ismét az olló. A víz szintén nem tesz jót ennek a szőrtípusnak, így kutyánkat ne fürdessük túl sokat. Ez a szőrtípus nem túl gyakori és talán egyedül a magyar kutyafajták között található meg. Ilyen szőrt visel a puli és a komondor is.
Meztelen vagy kopasz kutyák:
Róluk sem szabad elfeledkeznünk, hisz napjainkban egyre nagyobb teret hódítanak a családi kedvencek között. Ezeknél a kutyáknál inkább bőrápolásról beszélünk, bár egyes fajták fején és farokvégén található némi szőrzet. 



Kutyusunk bőrét megfelelő krémmel állandóan táplálni kell, nehogy kiszáradjon. Fontos védeni az időjárás viszontagságaitól, hisz az állatnak nincs bundája, ami megvédené a hidegtől. Az erős napsütéskor pedig könnyen leéghet, akárcsak mi, emberek.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése