2012. március 30., péntek

Milyen kutyát válasszunk?


A kutyatartás felelősségteljes döntés. Ugyanis nem elég a vágy egy szeretetteljes, hűséges társra, hanem számba kell venni minden szempontot, vajon tudunk-e számára megfelelő körülményt biztosítani, vajon mennyiben változtatja meg saját életünket a vele való törődés. Hajlandók vagyunk-e áldozatot hozni érte, elegendő időt szánni az új családtagra.

Valóban családtagot választunk, és nem 1-2 hétre, hanem akár 10 évre, jobb esetben annál
hosszabb időre. Ha már döntöttünk és vállaltuk, nem lehet ráunni, visszavinni, nem törődni vele, esetleg kitenni egy idegen helyen, hogy majd valaki befogadja vagy vadászik magának valamit ha megéhezik. A kutyavásárlás tehát fontos elhatározása életünknek, vállalni kell annak nemcsak a kellemes, hanem a kellemetlen pillanatait is. Viszont ha a vásárlás mellett döntünk, olyan többletet kapunk az élettől, amit csak egy szeretetteljes kutya-gazdi viszony nyújthat.


 
Ha a hosszú és alapos fontolgatás után meghoztuk a döntést, hogy megosztjuk életünket egy négylábú társsal, akkor újabb kérdés merül fel. Vajon milyen fajta lenne a legideálisabb?
A kutyáknak számtalan fajtája, mérete, változata van. Mindegyik egyéniség, egyéni jellemzőkkel, vérmérséklettel. 


   A választásnál legfontosabb a saját lehetőségeink számbavétele. Ahhoz, hogy hosszú éveken át harmonikus, elégedett kapcsolatban élhessünk kutyánkkal, saját életkörülményeinkkel, környezetünk lehetőségeivel kell tisztában lennünk. Egy panellakás nem megfelelő nagytestű, nagy mozgásigényű kutya számára, csak ha tudunk számára kellő mozgáslehetőséget biztosítani mindennap.



A kutya társas lény. Ha sokat vagyunk távol, és társaságot nem tudunk biztosítani kutyánk
számára, célszerű olyan fajtát választani, mely könnyebben viseli a gazdi hiányát. A társasági
kutyafajták lelki betegekké válnak, ha sokszor kell nélkülözniük gazdájukat. A depresszió pedig előbb-utóbb testi megbetegedéseket idéz elő.


A döntés előtt tisztáznunk kell magunkkal, hogy házőrzőt, társat vagy családi kedvencet szeretnénk, esetleg tenyészteni akarjuk és kiállításokon bemutatni kutyánkat.
Vegyük számba a kutyával szembeni elvárásainkat és saját vérmérsékletünket is a választásnál. Ennek a kérdésnek az eldöntéséhez érdemes több kutyafajtát megismerni, tenyésztői tanácsokat kérni, kiállításokra járni, és persze olvasni és az interneten utánanézni, megkérdezni kutyatartó barátainkat, ismerőseinket.




Figyelembe kell vennünk azt, hogy pl. a házőrzésre alkalmas kutyák közt is sok a különbség úgy vérmérséklet, mint küllem tekintetében. Ha kevés az időnk a kutya ápolására, semmiképpen se válasszunk hosszú szőrű fajtát.
Ha családunkban gyermek is van, akkor inkább szuka kutyát válasszunk, mert odaadóbbak és jobban bánnak a gyerekekkel.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése