2012. március 26., hétfő

Amit talán nem is sejtettél az anyanyulakról


    A házinyúl szaporodása idegi és hormonális szabályozás alatt áll. Ezek egyszerűbb és bonyolultabb kölcsönhatása, egymás segítése vagy gátlása határozza meg, hogy az anyanyúl életkorának, szaporodásbiológiai stádiumának (ivarzás, vemhesség, fialás, szoptatás) megfelelően éppen melyik hormon hatása érvényesül.

    Az ivarérettség és a tenyészérettség időpontja nem esik egybe. Ivarérett az állat, ha az ivarzás jelei mutatkoznak rajta. Ez 3-3,5 hónapra tehető. Tenyészérett (azaz tenyésztésbe vehető), ha kifejlettkori testtömege 75-80%-át elérte, s emellett kitűnő kondícióban van. Ez a középnagy testű intenzív fajták általában 4-5, a hagyományos fajtákat 5-6, a nagytestűeket 6-7 hónapos korra tehető. 

 
    A még csak ivarérett nyulakat nem szabad tenyésztésbe venni. A „fiatalon” tenyésztésbe vett nyulak még nem képesek a vehem nevelésével és a szoptatással együtt járó nagy igénybevétel elviselésére, növekedésükben visszamaradnak és akár egész életükre meddővé válhatnak.

AZ ANYANYÚL

    Az anyanyúl szaporító szerveinek a felépítése és működése sok tekintetben a többi emlős állatfajéval megegyező, de azokétól eltérő sajátosságokkal is rendelkezik.



    A két petefészekben érnek meg a tüszők és válnak le a petesejtek, emellett fontos hormonokat is termelnek.

    Egy nőivarú nyúlban a megszületés pillanatában már mindazok a petesejtek megtalálhatók (kezdetleges formában), amelyek az életük folyamán leválnak és megtermékenyülnek, vagy megtermékenyülés nélkül felszívódnak.



    A bak párzási aktusa, vagy hormonális kezelés hatására leváló petesejtek a petevezetőkbe jutnak. Itt történik a megtermékenyülés. Ez a helye az embriók korai fejlődésének, amíg el nem érik a méhet. Az embriók (a magzatok) a méhben fejlődnek és növekednek érett újszülött nyúllá. A méh izomzatának összehúzódása segíti világrajöttüket.
  



    A házinyúl faji sajátossága, hogy ún. kettős méhe (uterus duplex) van, ami annyit jelent, hogy a 6-10 cm hosszú hüvelyből két egymástól független méhszájból ágaznak el a kb. 7 cm hosszú méhszarvba.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése