2011. december 2., péntek

Milyen a kutya hallása?


  A hallás különféle élességi fokban fejlődött ki a különböző állatoknál.
  A kutya különleges képességeit és szolgálatát elsősorban a kiváló hallásának köszönheti. Olyan hangokat is meghall, melyek az emberi fül számára már hallhatatlanok. Vizsgálatok szerint a másodpercenkénti 30.000 rezgésszámú ultrahangot is érzékelik. Ezért irányítható az állat eltérő magasságra állított ultrahang síppal.

  A kutyák hallástartománya 20-40 ezer Hz között mozog. Számunkra ez a tartomány már az ultrahang tartománya. A felnőtt ember 16-18.000 rezgést érzékel másodpercenként, míg a kutya átlagosan 30-40.000, de akár a 70-100.000 rezgést is érzékeli másodpercenként.


  A mély tónusú hangokat azonban hozzánk hasonlóan érzékelik a kutyák. A magasabb frekvenciájút azonban sokkal jobban hallják. Mivel mi emberek számára a kutya által hallott hangok többsége nem hallható, ezért mondják sokan, hogy a kutyák előre megéreznek dolgokat. Pedig ennek oka csak az, hogy ők már akkor hallják a történéseket, mikor azoknak még kézzel fogható jelei nincsenek.



  A kutya például sokkal hamarabb „megérzi”, hogy jön haza a gazdája, mielőtt az belépne az ajtón. A kutyus már messziről hallja és felismeri a gazdi lépteit vagy a családi autó hangját.
  A londoni állatkertben végeztek kísérletet, hogy megállapítsák a különböző farkasok reakcióit hegedű játékra. Amikor az állatok látóterén kívül játszottak, akkor a farkasok izgatottságról és idegességről tettek tanúbizonyságot. Mihelyt a hegedűművész az állatok látóterében játszott, a farkasok dühösen vetették magukat a rácsokra. Egyértelművé vált, hogy a hegedű magas hangszínezetével kellemetlen lehetett mind a vad, mind pedig a házi kutyák érzékeny fülére.



  Sok kutya érzékeny pl. a zenére, amit hangos üvöltéssel kísér. Ez valószínűleg nem annyira abból a kívánságából ered, hogy „bekapcsolódjon” a zenélésbe, hanem a fájdalom kényszeríti erre.

  Megfigyelhettük már, hogy ha hangos a magnó vagy televízió, az kifejezetten bántja kutyánk fülét, s ilyenkor ha teheti elvonul egy másik helyiségbe. De vannak olyan ebek, amelyek a hangosan ordító magnó mellett is édesdeden tudnak aludni. Normális körülmények között azonban nem igen akadnak olyan erősségű hangok, melyek kényelmetlenséget okoznának a kutyának.

  A kutya hallásának hatásfoka nagyobb a nyércnél, ezüstrókánál, sertésnél, juhnál, szarvasmarhánál, nyúlnál és a macskánál is. 



1 megjegyzés: