2012. április 28., szombat

Mi a teendő vemhesség alatt?


    A macskák általában sikeresen gondoskodnak a faj fenntartásáról. Egy gazdátlan macska minden különösebb gond nélkül vemhesül, megfial és felnevel utódokat. Legalább is ezt mi így látjuk.
A lakásban tartott fajtatiszta, méregdrága tenyészállat e téren azonban nem mindig váltja be a hozzá fűzött reményeket.


     Ennek oka részben tenyésztési hiba. A mai tenyészcicák már külsőre se nagyon hasonlítanak őseikhez. A tenyésztői elképzelések sokszor inkább a küllemre adnak /hegyes fül, nyomott orr, szőrszín, szőrhossz/, nem a belbecsre. 

    Ennek a genetika látja kárát. A tenyésztésnek előnyös tulajdonságok létrehozása mellett lehetnek alattomos, megbúvó hátrányai is, pl.: a kicsi medence, nehezebb vemhesülés, gyakori halva születés.

2012. április 24., kedd

Hogyan adjunk be gyógyszert kedvencünknek?


Azért valljuk be, hogy gyógyszert bevenni nekünk sem túl kellemes feladat. Pedig mi tudjuk, hogy miért kell azt a fránya tablettát lenyelni. De mit csinál egy kutya, amikor egy ilyen kellemetlen ízű apró kis valamit próbálunk beleerőltetni? 



Ellenkezik és megpróbál túljárni az eszünkön. Amennyiben tabletta formájában kell adagolni a gyógyszert, kétféle módszer közül választhatunk, ha kutyánk önként nem fogadja el a felkívánt „falatot”. Leültetjük ebünket, két kézzel kitátjuk a száját, és míg egyik kezünkkel átfogjuk az orrhátát és tartjuk a fejét, másik kezünkkel benyúlunk a szájába és a nyelv tövére helyezzük a gyógyszert, olyan mélyre, amennyire csak tudjuk (persze nem kell az öklünket letolni a kutya gyomráig). 


2012. április 18., szerda

A nyulak méretei és a fajták besorolása


    A domesztikáció során a nyúl bizonyos változásokon ment keresztül, mind morfológiailag, mind viselkedéstanilag. Napjainkban a házinyúl fajon belül mintegy 80 fajtát ismerünk. Jelenlétüket tenyésztők munkájának köszönhetjük. Ritkábban a véletlen mutációk végett alakultak ki.

    Az ismert fajtákon belül számos változatot ismerünk. Ezeket sokan önálló fajtának tekintik, míg mások fajtán belüli változatoknak.

    Ez alapján megkülönböztetünk:
  • Óriás fajta
  • Közepes testű fajta
  • Kistestű fajta
  • Törpe fajta
  • Rex fajta
  • Hosszú szőrű fajta
    

2012. április 4., szerda

A húsvéti nyúl is felelősség, avagy mitől nyúl a nyúl


   A húsvéti nyúl szimbolikáját nem könnyű megmagyarázni.Egyesek szerint Ostarával, a germán istennővel áll kapcsolatban, mások szerint a nyúl, mint jelkép a bizánci állatszimbolikára vezethető vissza, ahol  Krisztus jele volt. A legvalószínűbb mégis az, hogy egy félreértés miatt került a húsvéti jelképek közé.


   Egyes német területeken ugyanis gyöngytyúkot ajándékoztak egymásnak az emberek, annak tojásaival együtt. A gyöngytyúk német neve Haselhuhn, rövidebben Hasel. A nyúl németül pedig Hase.  Nyugat-Európa számos országában és az Egyesült Államokban is szokás a  húsvéti fészek készítés, melybe majd húsvét reggelén a nyúl a tojást és az ajándékot tojja. Németországban már a 16. században elindult ez a hagyomány.