2011. december 21., szerda

Karácsonyi üzenet macska gazdiknak és embereknek


Bizonyára sokunkkal előfordult már, hogy az utcán hozzánk dörgölőző, árvának hitt kiscicát megszánva hazavittünk, dédelgettünk és felneveltünk. Nem történt ez másként a nagy emberekkel sem. Számtalan gondolatot olvashatunk híres íróktól, költőktől a macskáról, annak érzelmi megítéléséről, legyenek ezek a híres emberek külföldiek, vagy magyarok.

Kosztolányi Dezső a kedvencem, az írók között. Így karácsony táján az ő „Kismacska” című írását idézném, melyet 1935-ben adott közre a Pesti Hírlapban, mely nemcsak a macskáról szól, és nagyon aktuális napjainkban is.

2011. december 20., kedd

Mit eszik a nyúl?


Az üregi és a mezei nyulak kizárólag növényi táplálékon, elsősorban füveken, leveleken, fakérgen és gyökereken élnek. Belső szerveik is különlegesen fejlődtek, hogy megbirkózzanak a nagy mennyiségű növényi táplálékkal. Ezt a természetes étrendet igyekszünk a házinyulak számára is utánozni. Évszaknak megfelelő zöldségfélével, gyökérzöldséggel és szénával etetik őket, ami egyben a rostszükségleteik kielégítésére is szolgál. Nagyon fontos, hogy a ketrecben mindig legyen friss víz, elegendő széna.

2011. december 19., hétfő

Rémálom, avagy a macska filcbundája


Természetesen ezzel a kevésbé sem kellemes tünettel csak a hosszú szőrű macskák büszkélkedhetnek. Sokkal könnyebb a dolguk a házi vagy rövid szőrű cicáknak, ők ugyanis önállóan megoldják a bunda rendbetételét. A hosszú szőrűek viszont segítségre szorulnak a bundaápolás terén.

Mikor első perzsa cicám hozzám került, még teljesen analfabéta voltam bundagondozás ügyben. A tenyésztő sem figyelmeztetett erre, vagy természetesnek vette, hogy tudom, milyen bánásmódot igényel a cica, filcesedésre hajlamos szőre.

Első ijedelmem az alig két hónapos kék perzsa simogatása közben történt, mikor kis csomókat tapintottam a nyakánál és a füle tövén, azt hittem, a bőre alatt. Szerencsére hamar rájöttem, hogy a csomók a szőrében keletkeztek, melyeket azonnal kivagdostam ollóval.

2011. december 17., szombat

Mennyi a kutya "emberi" életkora?


Mi emberek hajlamosak vagyunk saját magunkat mércéül állítani bármely más fajjal szemben. Mivel kutyusunk életkora kevesebb, mint a miénk, ezért számtalan módot találtunk már arra, hogy meghatározzuk kedvencünk adott életkorát emberi léptékkel mérve.
Sokan állítják, hogy a kutya életkorát 7-es szorzóval megszorozva adja ki emberi léptékű korát. Azonban a helyzet ennél összetettebb, ugyanis a kutyafajták várható élettartama között jelentős a különbség. Egy német dog esetében a 8-9 év már szép kornak számít, míg a kis testű csivavánál ugyanez az életkor még csak középkornak minősül. Minél nagyobb testű egy kutyafajta, annál rövidebb a várható élettartama.

2011. december 15., csütörtök

Hogyan vadászik a kutya?


  A domesztikációnak köszönhetően napjainkban (jobb esetben) a kutyának nincs szüksége vadászatra. Van otthona, mindennap táplálék kerül a tányérjára, sétáltatják, szeretgetik – így nincs miért zsákmányra vadásznia. A kóbor, kidobott, elveszett kutyák esetében azonban már más a helyzet.

  Ahhoz, hogy életben maradjanak, vadászniuk kell. Ezt gyakran falkában teszik, a vadgazdálkodók legnagyobb bánatára. Így könnyen leterítenek egy őzet, gímszarvas borjút is. A földön fészkelő madarak tojásait feleszik, esetleg vaddisznó malacokat is zsákmányolhatnak. Bár kóbor kutya legyen a talpán, amelyik szembe mer szállni egy malacos kocával.

2011. december 13., kedd

Macskák és babák


  Miután kellő riadalmat keltettek a kismamáknál a macska által közvetíthető toxoplazmózissal, mely fejlődési rendellenességet okoz a magzatban, folytatódnak a rémmesék, ha a baba születése után is macska él a házban, holmi féltékeny nősténymacskáról, mely egy óvatlan pillanatban megfojtja az újszülöttet.

2011. december 10., szombat

Ismerd meg a világ legkisebb nyulát


  A Columbia- medencében él a pigmeus nyúl, mely a világ legkisebb és legritkább nyula.

  Csak egyetlen helyen él egy elszigetelt populációban Washingtoni államban. Súlya felnőtt korban kevesebb, mint egy kiló. Miután a 90-es években a vadonban kihaltnak nyilvánították- mert 14 példány létezett - már csak rezervátumokban és állatkertekben él (persze ez az egy kiló most nem tűnik kevésnek, hisz a törpéknél már ennél kisebbet is „előállítottak” a tenyésztők. Azonban itt egy vadon élő fajtáról van szó, nem pedig egy ember alkotta méretről).

2011. december 9., péntek

Zöld leguán, mint háziállat


  A szó valódi értelmében a hüllők egyike sem nevezhető háziállatnak. Azonban hozzá lehet szoktatni őket az ember közelségéhez. Erre a leguán különösen alkalmas.

  A fiatal állatok könnyen szelídülnek. A zöld leguán megjegyzi és megismeri a környezetéhez tartozó embereket. Gyakran kiválaszt egy embert, akivel jó kapcsolatot tart.
  Azonban kell neki egy saját szféra is.
  Ha elhanyagolják, akkor agresszívvé válik.

2011. december 8., csütörtök

Bőrproblémák kezelése macskáknál


  A leggyakoribb bőrgyógyászati elváltozásokat a külső élősködők okozzák. Ezek között is előkelő helyet foglalnak el a bolhák. Ha a cica kijárós, szinte biztosan összeszedi, ha nem gondoskodunk a megelőzésről. Ez lehet az állatra méretezett bolhanyakörv, de ha féltjük, hogy csatangolásai közben felakad valamire, hatékony módszer a bőrön át felszívódó készítmény, mely minimum egy havi védettséget biztosít a bolhával szemben, kombináltan a kullancsok ellen is.

2011. december 6., kedd

A szőrlabda és a macskák


  A macska, mint tudjuk nagyon tiszta állat. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint a számtalan tisztálkodás, mosakodás napközben. Sokszor láthatjuk őket füvet rágni, melyet kiadós öklendezés és hányás követ. Természetesen ez nem betegség tünete, hanem a mosakodásból származó lenyelt szőrmennyiség kiadása a szervezetből.

  A macska érdes nyelvével - mely szinte bontófésűként működik - sok szőrt távolít el mosakodás közben, melynek mintegy kétharmadát le is nyeli. A lenyelt szőr természetes úton, vagy kiöklendezéssel, vagy a bélsárral távozik szervezetéből.

2011. december 5., hétfő

Az etológia története


  Kétség sem férhet hozzá, hogy ez első etológiai megfigyeléseket az ősember végezte.  Hisz a Homo Sapiens ezek nélkül nem tudott volna csapdát állítani vagy elejteni a saját tömegénél többszörösen nehezebb veszélyes ragadozót. A sikeres vadászatok mögött nemcsak a csapatmunka, az éles dárdák, de az azt megelőző hosszas megfigyelés is húzódott. 

  Nyugodtan kijelenthetjük, hogy az első írásos etológiai feljegyzéseket a 30 000 éves barlangrajzoknak tulajdoníthatjuk.

2011. december 3., szombat

Karácsony és a nyuszi


  A legszebb ünnepünkön, persze a nyuszi sem maradhat távol a lakásban fellépő forgatagtól. Azonban mikre ügyeljünk.

  Mindig légy tisztában a lakásba behozott növények mérgező vagy nem mérgező voltáról.

  A fenyőfélék nem mérgezőek a nyuszik számára. A gyanta tartalmuk miatt nem is lesz számukra kecsegtető, hogy megkóstolják. Hisz ezek az anyagok nem kölcsönöznek jó ízt a fának. (ez egyfajta védekező mechanizmusa a növénynek).
  Azonban, ha a nyuszink annyira kíváncsi, hogy mégis belerágna, akkor ne lepődjünk meg, ha vizelete kissé narancssárgássá változik. Hiszen előfordulhat, hogy a fát a hosszabb eltarthatás érdekében kezelték valamilyen vegyszerrel. Ez azonban nem ok az aggodalomra.

2011. december 2., péntek

Milyen a kutya hallása?


  A hallás különféle élességi fokban fejlődött ki a különböző állatoknál.
  A kutya különleges képességeit és szolgálatát elsősorban a kiváló hallásának köszönheti. Olyan hangokat is meghall, melyek az emberi fül számára már hallhatatlanok. Vizsgálatok szerint a másodpercenkénti 30.000 rezgésszámú ultrahangot is érzékelik. Ezért irányítható az állat eltérő magasságra állított ultrahang síppal.

  A kutyák hallástartománya 20-40 ezer Hz között mozog. Számunkra ez a tartomány már az ultrahang tartománya. A felnőtt ember 16-18.000 rezgést érzékel másodpercenként, míg a kutya átlagosan 30-40.000, de akár a 70-100.000 rezgést is érzékeli másodpercenként.

2011. december 1., csütörtök

Miért okozhat halált a macskaalom a nyuszinak?


Ezt nem szabad!
  A nyuszi azon kevés háziállatain egyike, amelyik nem tud hányni. (A másik ilyen a ló.) Így, ha valami bement, csak egy felé jöhet ki a nyusziból. 

  A macskaalom pedig, nedvszívó hatású, és kis pogácsákat képez a zúzalékból. Na, ha ez bejut a nyuszi gyomrába, ott a nedvesség hatására szintén összeáll, és onnan sehová nem jut. Visszafelé nem tud menni, mert a nyuszinál a nyelőcső beszájadzása a gyomorba nem engedi, hogy visszafelé is jusson táplálék vagy bármi más.

  Az összetapadt alompogácsa nem tud a végbél felé haladni, így ez a nyuszi vesztét okozza. Sajnos volt rossz tapasztalatom.